Pizza margerita – przepis

pizza-margerita

Do przygotowania potrzebne nam będą składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mieszanki wody z mlekiem
  • odrobinę oleju roślinnego
  • drożdze instant
  • sól i pieprz do smaku (około pół łyżeczki każdego)
  • mały koncentrat pomidorowy
  • pół ząbka czosnku
  • oregano
  • starty ser ( odnośnie pytania jaki ser? Najlepiej taki, który mamy w lodówce)

Do przygotowania ciasta potrzebne nam będzie głębokie naczynie (wygodne są plastikowe). Dodajemy do niego mąkę i pół opakowania drożdzy instant. Całość mieszamy i rozdrabniamy palcami. Dodajemy dwie łyżki oleju i znowu mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy stopniowo porcję wymieszanego mleka z wodą i wyrabiamy ciasto. Mieszamy i w miarę gdyby ciasto było za żadkie można dodać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i wsadzamy do lodówki na 30-60min aby wyrosło. Ciasto wyjmujemy i teraz następuje najcięższy

Przepis wypróbowany przez Viola – pizzeria Częstochowa. Prezentujemy tutaj jedynie sprawdzone przepisy kulinarne.

4 responses to “Pizza margerita – przepis

  1. Pingback: Pizza margerita – przepis « zaproszeniaslubneyaga·

  2. Oj… Chciałabym kiedyś zrobić tak ładną pizzę, jak ta ze zdjęcia. Przeważnie kończy się na zakalcu, a zaraz potem na telefonie do Dominium, bo tam przynajmniej nie spalą pizzy jak ja 😛

  3. Pingback: Przepis na pizze hawajską | Pizzeria online – przepisy kulinarne·

Dodaj odpowiedź do pizzeriaviola Anuluj pisanie odpowiedzi