Do przygotowania potrzebne nam będą składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mieszanki wody z mlekiem
- odrobinę oleju roślinnego
- drożdze instant
- sól i pieprz do smaku (około pół łyżeczki każdego)
- mały koncentrat pomidorowy
- pół ząbka czosnku
- oregano
- starty ser ( odnośnie pytania jaki ser? Najlepiej taki, który mamy w lodówce)
Do przygotowania ciasta potrzebne nam będzie głębokie naczynie (wygodne są plastikowe). Dodajemy do niego mąkę i pół opakowania drożdzy instant. Całość mieszamy i rozdrabniamy palcami. Dodajemy dwie łyżki oleju i znowu mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy stopniowo porcję wymieszanego mleka z wodą i wyrabiamy ciasto. Mieszamy i w miarę gdyby ciasto było za żadkie można dodać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i wsadzamy do lodówki na 30-60min aby wyrosło. Ciasto wyjmujemy i teraz następuje najcięższy
Przepis wypróbowany przez Viola – pizzeria Częstochowa. Prezentujemy tutaj jedynie sprawdzone przepisy kulinarne.
Pingback: Pizza margerita – przepis « zaproszeniaslubneyaga·
Oj… Chciałabym kiedyś zrobić tak ładną pizzę, jak ta ze zdjęcia. Przeważnie kończy się na zakalcu, a zaraz potem na telefonie do Dominium, bo tam przynajmniej nie spalą pizzy jak ja 😛
no ciężko zrobić coś co będzie dobrze wyglądać
Pingback: Przepis na pizze hawajską | Pizzeria online – przepisy kulinarne·